top of page

Reiki och patientsäkerhetslagen

Alla som utövar någon form av alternativ vård lyder under patientsäkerhetslagen. Det gäller givetvis även reikiterapeuter. Du som klient ska ha en trygg upplevelse och du som utövare ska känna till vad du får säga och hur du kan uttrycka dig.


Fram till 1998 fanns den s k "kvacksalverilagen". Den ersattes sedan med Alternativvårdslagen sin var aktuell fram till 2010. Sedan 2010 omfattas jag och andra reikiutövare av Patientsäkerhetslagen. Kapitel 5 är aktuell för oss och lyder:Men vad är då "behandla"? Som en healer kan jag erbjuda healing/reiki till personer med ovan nämnda tillstånd utan problem så länge jag inte säger att syftet är att behandla sjukdomen/diagnosen. Däremot kan jag erbjuda en person med cancer eller diabetes avslappning och stresshantering i form av Reiki. Utomlands har man gjort flertal studier på Reiki som komplement till sjukvårdens cancerbehandling. Vill du ta del av dessa så kan du gå in under fliken "Reiki" och sedan välja "Reiki och forskning" i drop-down menyn.


Många har efterfrågat ett förtydligande kring vad som gäller för oss som utövar alternativvård. 2017 påbörjades en KAM-utredning (Komplementär och alternativ medicin). Just nu ligger förslaget på remiss hos riksdagen och vi väntar på beslut. Vill du ta del av utredningen kan du KLICKA HÄR.


För mig är det här en viktig sak och jag försöker undvika att säga "behandling". Ibland slinker ordet igenom, men jag behandlar aldrig en åkomma. Jag erbjuder Reiki och annan healing som en avslappnande och stressreducerande metod.


Vill du läsa patientsäkerhetslagen i sin helhet så kan du KLICKA HÄR.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page