top of page
hålla händer

Reiki i ett
globalt perspektiv

Reiki i ett globalt perspektiv

Här i Sverige är Reiki godkänt som friskvård av Skatteverket. Det är en otrolig förmån för alla dem som har friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare. Reikin ingår i kategorin ”Stresshantering” hos Skatteverket vilket är helt korrekt eftersom Reiki:
– Är stressreducerande
– Dämpar oro och ångest
– Ökar blodcirkulationen
– Ger ökad energi
– Ger förbättrad sömn
– Ger förbättrad aptit
– Ger kroppen rätt förutsättningar så att den kan påbörja sin självläkningsprocess

citatbild2.jpg
citat6.jpg
90-procent-forbattring-768x427.jpg

Bilderna ovan är hämtade från några av rapporterna som för tillfället finns på Reikiförbundets forskningssida och visar en kort sammanfattning av resultaten. Bilderna ger en tydlig bild över rapporternas slutsatser – dvs att Reiki ger smärtlindring och lugn till människor som befinner sig i både kroppslig och emotionell stress. Titta på dem och läs vad det står – visst är det helt otroliga resultat!?
Ett av Reikiförbundets mål är att Reikin ska bli ett komplement till den traditionella vården i Sverige. Förhoppningsvis kommer vi ett steg närmare vården genom att visa andra länders resultat.

 

Reiki vs Placeboeffekten

Ibland hör man människor säga att Reiki bara är en placeboeffekt och att det inte fungerar på riktigt. Men, tro det eller ej – Reiki fungerar! Det har gjorts flera undersökningar där Reikin har vägts mot kontrollgrupp, dvs placebo. Och grupperna som mottog Reiki har varje gång fått bättre resultat än kontrollgruppen. En stor undersökning på detta är tex en forskning som presenterades i Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, Vol 22 (4). 2017 ”Reiki is Better than Placebo and has Broad Potential as a Complementary Health Therapy”.
Det har dessutom gjorts forskning på råttor och den grupp som mottog Reiki mådde bättre än den grupp som inte fick Reiki. Råttor kan knappast anses ha någon förväntanseffekt och därför är forskningen mycket intressant.: (PDF) Reiki Improves Heart Rate Homeostasis in Laboratory Rats (researchgate.net)

bok-ReikiInClinicalPractice.jfif
bok-MedicalReiki.jpg
bok-HealingPower.jpg

Reiki och Medicinsk litteratur

2019 kom boken ”Reiki In Clinical Practice. A Science Based Guide”. Boken är skriven av Ann Baldwin, en väletablerad läkare och forskare. Här kan vi på ett mycket tydligt sätt läsa om kroppens parasympatiska nervsystem och hur det fungerar. Vi kan också ta del av Reikins konkreta påverkan på samma system. I boken finns tydlig statistik och tydliga flödesscheman på hur kroppen reagerar när Reikin flödar. Hjärtrytm, stressnivåer och blodcirkulation påverkas när en patient tar emot Reiki. Boken är skriven utifrån ett kliniskt studieperspektiv vilket gör den helt unik i Reikivärlden.


En annan mycket intressant och bra bok i ämnet är ”Medical Reiki” av Raven Keyes. Raven är ReikiMaster med lång erfarenhet och hon arbetar tillsammans med läkare och kirurger genom att ge patienter Reiki när de genomgår operation. I boken delar hon med sig av personliga erfarenheter samt delar med sig av berättelser utifrån patienternas och läkarnas perspektiv. Här kommer vi nära patienten som ska genomgå en hjärttransplantation och som kände sig trygg med Raven vid sin sida. Samt patienten som genomgår operation vid sin bröstcancer. Vi möter också läkare som bevittnar Reikilugnet i operationssalen medan de arbetar. Vi möter sjukvårdspersonal som berättar om patienternas snabbare läkning och mindre användning av smärtlindring efter operationen. Det här är en fantastisk bok som jag varmt rekommenderar!

Ett sista boktips i ämnet är ”The Healing Power of Reiki” av Raven Keyes. I motsats till den förra titeln så berättar hon här om personliga upplevelser. Helande stunder för traumatiserade klienter är lite av ett tema och vi kommer bl a nära de hjältar som arbetade dag och natt efter katastrofen vid Ground Zero, dvs Tvillingtornens fall.

Reiki finns i vården i många länder

I många, många länder finns Reikin i vården och är en självklar del på sjukhusen. Ex på länder är: USA, England, Spanien, Italien, Australien, Bolivia, Mexico och Portugal men det finns i många, många fler länder. Reiki används i dessa länder på alla möjliga avdelningar – i operationssalen, på medicinska avdelningar, canceravdelningar, på barnavdelningar såväl som inom palliativ vård. Man använder det även som ett komplement till psykiatrin och inom sjukgymnastiken.
 

Låt oss titta närmare på ett exempel: I USA används Reiki inom vården på flera olika sätt. Många sjukhus har volontärgrupper som är utbildade inom Reiki och i rapporten ”Implementation of a Volunteer Reiki Program…” från 2020 beskrivs processen tydligt. Rapporten visar dessutom helt fantastiska resultat och slutsatsen är att Reiki är ett mycket effektivt komplement till vården. I USA har man även sjukvårdspersonal som är utbildade inom Reiki. Både sjuksköterskor och läkare utbildas, och som bilden (bild nr 1) visar så händer det ofta att Reiki ges direkt till patienten under pågående operation. En tredje variant är att patienten själv har kontakt med en Reikiutövare och att denna är med under operation eller efterföljande vård. Detta kan man läsa om i R. Keyes bok ”Medical Reiki”. Metoden växer mer och mer och ett särskilt program har tagits fram för de Reikiutövare som vill kunna arbeta på det här sättet.

Bilderna nedan är hämtade från sjukhus världen över:

Reiki under operation (USA), Reiki till vårdtagare (Australien), Reiki till svårt sjuka (England), Reiki till cancerpatient (Italien), Reiki som del av friskvård (Portugal), Reiki till spädbarn på neonatal-avdelning (Spanien), Reiki till vårdtagare (Bolivia), Reiki till operationspatient (Mexiko) och Reiki till patient (Spanien).

reiki.sjukhus.Spanien.jpg
reiki.sjukhus.italien.jpg
reiki.sjukhus.england.jpg
reiki.sjukhus.australien.jpg
reiki.sjukhus.bolivia1.jpeg
Reiki.operation.Mexico1.jpeg

För den som vill ta del av fascinerande inblickar om Reiki i sjukhusvärlden så finns ett flertal reportage på Youtube som gjorts av etablerade nyhetsredaktioner och journalister. De kan alltså anses ha en objektiv aspekt på ämnet. Här nedan kommer några förslag:
El Reiki entra als hospitals… Spanskt tal och text
AHNA Lancaster, PA: Reiki in hospitals
Dr.Sheldon Feldman on Reiki and Surgery
Intervju med Raven Keyes

 

Reiki i världen som en inspiration

Som jag skrev längre upp arbetar Reikiförbundet för att Reikin ska bli ett komplement till vården. Vi försöker nå ut med information kring Reikin och dess effekter. Vi försöker också sprida forskningen som finns om Reiki samt jobbar på att nå ut till intresserade inom vårdområdet. Jag skriver ”vi” eftersom jag är konsult till Reikiförbundets styrelse och är den som tar fram materialet till vår forskarsida.


Visst vore det fantastiskt om människor här i Sverige kunde få del av Reiki vid personliga utmaningar? Både inom medicinsk sjukvård och psykiatri. Tänk så mycket vi kunde höja människors livskvalitet och ork!

Vill du veta mer om Reikins effekter? Kanske arbetar du inom vården och känner att det här är något som skulle vara intressant för dig? Jobbar du med friskvård och vill kunna erbjuda dina klienter/patienter ännu en metod att öka sitt välbefinnande? Eller vill du kanske prova Reiki för egen del? Du kanske har provat mängder med olika metoder men ännu inte hittat det som passar dig? Kontakta mig gärna så pratar vi vidare utifrån dina funderingar.

Reiki fungerar – så enkelt är det!

ellinor@lavendala.se

Info: Den här texten används delvis på hemsidan för Förenade Reikiförbundet i Sverige, vilket jag har godkänt. Vill du också låna texten? Gör gärna det, men se till att göra en tydlig källhänvisning.

bottom of page