top of page

Chakrasystemet och Reiki

Det finns många som är otroligt mycket mer insatta i chakrasystemet än vad jag är, så det här är inte tänkt att bli en djuplodande redogörelse. Men lite koll har jag, och när jag tar emot klienter så ägnar jag alltid en liten stund åt att se över chakrasystemet och balansera upp det. Varför gör jag det? Jo, jag tänker att "har jag ändå varit inne och jobbat i klientens energisystem så ska jag även balansera upp det".


Mikao Usui då? Arbetade han med chakrasystemet? Nej. Det gjorde han inte. Eller rättare sagt - han gjorde det troligen inte. Vi vet förstås inte med 100% säkerhet. Men det finns ingenting som indikerar det i källorna. Han arbetade snarare med meridianernas energiflöden och byosen (= sjukdomslinje) dvs energiförtätningar/blockeringar i kroppen. För Usui var helheten det viktiga och han inkluderade buddhismens riktlinjer i sin Reiki. Det ser vi bl a i De 5 Reikiprinciperna. (1) Han arbetade även efter Ikigai, dvs hur man hittar sitt eget flöde och hur man lever enligt det - vad är min kärna och hur kan jag fylla mitt liv med detta så att jag mår så bra som möjligt? Dr Hayashi arbetade inte heller med chakrasystemet såvitt vi vet. Han var läkare i botten och arbetade efter människokroppens organ och system.


Chakrasystemet och dess energiflöde kom in i Reikivärlden under 1980 och 90-talet när New Age vågen kom. Idag har det blivit väldigt vanligt bland Reikiutövare och många håller chakrameditationer under sina utbildningar tex.


Vad är då chakrasystemet?

Ordet ”chakra” är sanskrit och betyder hjul. Man kan alltså föreställa sig varje chakrapunkt som ett roterande energicentrum. Varje chakra associeras med en egen färg, vibration och ljud. Det finns mängder med chakrapunkter i kroppen, men man brukar prata om de sju största. Dessa sitter placerade i en linje från vårt huvud längs vår ryggrad och vidare ner till rumpan/mellangården. Chakrapunkterna tar in livsenergi och fördelar den sedan till området det ligger placerat i. Dvs – rotchakrat är tex fysiskt sett kopplat till våra ben och höfter medan halschakrat är kopplat till vår hals, stämband och röstapparat. Förutom att arbeta med våra fysiska delar arbetar livsenergin även med våra olika centra, våra egenskaper och våra förmågor.Man pratar oftast om chakrapunkterna nedifrån och upp:

Rotchakra/Baschakra Färg: röd Fysisk koppling: höfter, ben Egenskap: trygghet och basala delar av livet - arbete, ekonomi, boende, relationer

Navelchakra/Sakral chakra Färg: orange Fysisk koppling: tarmar och underliv Egenskap: sexualdrift, kreativitet, lust att göra saker Solar plexus Färg: gul Fysisk koppling: magens organ - bl a magsäck, lever, bukspottskörtel - även njurar och binjurar Egenskap: Självsäkerhet och självförtroende Hjärtchakra Färg: grön eller rosa Fysisk koppling: hjärta, lungor Egenskap: kärlek till sig själv och andra, medkänsla och empati Halschakra Färg: blå Fysisk koppling: hals, sköldkörtel, käkar, tänder Egenskap: kommunikation, säga sin sanning Tredje ögat/pannchakra Färg: indigo/midnattsblå Fysisk koppling: huvud, hypofys och tallkottkörteln Egenskap: intuition och magkänsla, mediala förmågor Kronchakra Färg: lila eller vit Fysisk koppling: huvud Egenskap: koppling till universum, ditt högre jag

Om vi adderar chakra-tänket till Reikin så blir det tydligt att vi påverkar rotationen i chakraflödet. När vi ger Reiki till magen tex så påverkar vi naturligt även navelchakrat och solar plexus. Vi ökar energiflödet och löser upp eventuella blockeringar i området, vilket gör att flödet från chakrapunkterna påverkas.

Efter en hel Reikisession har vi alltså påverkat dessa punkter med kraftfull livsenergi. Eftersom energin har flödat med förändrad kraft i klienten så gör jag alltså alltid en chakrabalansering - dvs jag ser över chakrapunkterna så att de roterar i ett jämt flöde. Tips på hur du kan göra detta på egen hand kommer i ett eget blogginlägg.Källor: 1 - Frans Stiene: "The Inner Heart of Reiki"


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page