top of page

Myter och sanningar om Reiki

MYT: Reiki kan bota sjukdomar Sanning: Reiki kan inte bota sjukdomar och man kan inte garantera ett speciellt resultat. Reiki är en metod som påverkar vårt parasympatiska nervsystem samt främjar kroppens egen läkning. Reiki fungerar bra som ett komplement till traditionell sjukvård eftersom det ger avstressande effekt, ger djup avslappning samt ökar livskvaliteten i form av bättre sömn, bättre aptit och mindre oro.


MYT: Reiki är bluff. Det är bara placebo. Sanning: Detta är felaktigt. Forskning visar att Reiki har effekt. I flertalet studier har man jämfört ”riktig” Reiki med ”fusk-Reiki”, dvs placebo, och grupperna som har mottagit Reiki har överlag fått bättre effekt av sessionerna. Det har t.o.m gjorts forskning av detta slag på råttor (som inte kan anses ha någon förväntanseffekt) och de råttor som fick Reiki hade lägre stressnivåer i kroppen än den gruppen som inte fick Reiki.


MYT: Reiki är en religion Sanning: Reiki är inte en religion. Tvärtom finns Reiki över hela världen – i alla traditioner, alla religioner och i alla kulturer. Ordet Reiki betyder universell livsenergi och det är en kraft som alla har tillgång till, oavsett personlig livsåskådning.


MYT: Reiki fungerar inte Sanning: Troligen har personen en felaktig förväntan av Reikisessionen. Om man förväntar sig ett visst resultat så är risken stor att man blir besviken. Reiki arbetar med det som är viktigt för klienten där och då. Ibland får klienten en stor effekt och ibland ger Reikisessionen ”bara” lugn avslappning. Ibland sker förändring på sikt – kanske bättre sömn och kanske bättre fokus i vardagen. Reiki fungerar varje gång – det sker bara på olika plan i vår kropp och i vårt medvetande.


Du hittar forskning om Reiki på hemsidan. Kika under fliken "Reiki". Tycker du att det är svårt att hitta rätt i artiklarna? Vill du ha hjälp att hitta en specifik forskning så kan du maila mig: ellinor@lavendala.se10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page