top of page

Reiki och det parasympatiska nervsystemet

Du har säkert hört att Reiki är orosdämpande och stressreducerande. Men vad betyder det egentligen? Det ska jag försöka reda ut idag. :-)


Vad är det Parasympatiska nervsystemet?

Det parasympatiska nervsystemet ingår (tillsammans med det sympatiska nervsystemet) i kroppens autonoma nervsystem. Det autonoma nervsystemet består av nerver som styr organens olika funktioner. Det är alltså funktioner som inte är viljestyrda. På wikipedia förklaras det så här:


"Något förenklat kan man säga att det sympatiska nervsystemet styr energikrävande handlingar (kamp och flykt), medan det parasympatiska styr över energisparande handlingar (vila och matspjälkning).

Vid krävande ansträngningar så ökar det sympatiska nervsystemet hjärtfrekvensen, blodtrycket mm. Så när det är dags för vila, kommer det parasympatiska nervsystemet in och sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket. På så vis eftersträvas en balans."


Man kan alltså säga att om kroppen befinner sig i stress så slås det parasympatiska systemet igång så att kroppens funktioner återgår till det normala.


Vad är Reiki?

Reiki är energi. Det finns inom allt. Det är rörelse, flöde, kärlek, liv och balans. När kroppen tar emot Reiki så påverkas allt inom oss. Våra organ, vävnader samt kroppsliga funktioner och system. Man hör ofta att Reiki översätts till "universell livsenergi" och att det flödar inom allt levande.


När en stressad kropp får Reiki

Det händer flera saker när en klient tar emot Reiki.

1) För det första handlar det om beröring. Vid beröring och värme utsöndrar kroppen oxytocin vilket är ett läkande må-bra-hormon. Hormonet är stressreducerande och gör att vi känner trygghet och lugn.

2) Hormonet kortisol produceras i binjurarna och det hjälper oss att "lägga in en extra växel" när en situation kräver det av oss. Men det kan bli för mycket av det goda och stresshormonet kan skada oss i längden. Forskning har visat att Reiki sänker mängden kortisol (som bla är mätbart i vår saliv).

3) Reiki påverkar stressen i blodceller. En oerhört intressant forskning visar att Reikin påverkar våra röda blodkroppar och stressen som uppkommer vid en läkningsprocess. Reiki gör att avstånd och rörligheten i blodcellerna är mer stabila och därmed reduceras stress. Läkningen blir alltså snabbare och mer effektiv.

4) Reiki stabiliserar vår puls. Vid stress ökar vår hjärtfrekvens vilket påverkar vår kropp och vårt mående. Långvarig hög puls är skadligt för oss. I en mycket intressant forskning visar det sig att Reiki stillar och stabiliserar pulsen. Forskningen är utförd på råttor, vilka inte kan anses ha någon förväntanseffekt.


Reiki och det parasympatiska nervsystemet

Gång på gång visar forskning att Reiki reducerar stress, ökar lugn, är avslappnande samt ger klient/patient ökad livskvalitet.

Reiki påverkar våra system i kroppen, stabiliserar och minskar förhöjd produktion av stresshormoner.


Reiki och dess effekter

Här ovan har jag fokuserat på de fysiska och mätbara effekterna av Reiki. Vill du fördjupa dig i forskningen som detta bygger på så kan du gå in under fliken "Reiki" och välja "Reiki och forskning" i listan. Om du har facebook kan du gå med i gruppen "Reiki och forskning" där jag presenterar forskning som publiceras.


Reiki har även andra fördelar. Det hjälper oss tex att tänka klarare, komma i kontakt med oss själva och ger oss verktyg att hantera vardagen. Men detta fördjupar vi oss i en annan gång. :-)


Bild: Reiki i vården på ett sjukhus i Spanien.544 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page